Studio Architetturale Didoné Comacchio Dante Alighieri Primary School Dante Alighieri Primary School The proposed building is compact and defined in its primitive form (a box with a precise rhythm of voids) that visually refers to the ventilation openings of the barns, typical structure of the area. The design approach consists in creating a new volume that gives character to the entire area, resulting in a new identity through contemporary and modern architecture, capable of mediating between residential buildings and large commercial-industrial buildings, a volume that could meet and not be stifled by the large scale of the two structures to the north. The main character of the building, the facade, plays on a precise rhythm of solids and voids combining strong character and prefabrication functional requirement; a modular serial scheme quick to assemble where all panels are of the same size for both floor. The holes follow the same concept obtaining an extreme seriality. The only element that differs from the module is the entrance, a large glazed sheltered niche ready to receive students and parents. The pure and simple volume that emerges from the ground, from which the color comes, is lightened and dematerialized by the jamb of the windows, giving a specific and distinct character becoming a horizontal landmark. A structure designed as “emergency structure” must be rationalized to the maximum to optimize costs, its construction, its management and usage in everyday life. The necessities of the cities affected by the earthquake are the base from which all the design ideas have sprung leading to a construction system whose strengths are construction, composition and distribution simplicity. Progetto #: 25
Via dei Prati, 14 36027 - Rosà, Vicenza Italy
Studio Architettura Didoné Comacchio

Dante Alighieri Primary School


Type
school building

Place
Mirandola MO

Year
2012

Status
completed

The proposed building is compact and defined in its primitive form (a box with a precise rhythm of voids) that visually refers to the ventilation openings of the barns, typical structure of the area. The design approach consists in creating a new volume that gives character to the entire area, resulting in a new identity through contemporary and modern architecture, capable of mediating between residential buildings and large commercial-industrial buildings, a volume that could meet and not be stifled by the large scale of the two structures to the north. The main character of the building, the facade, plays on a precise rhythm of solids and voids combining strong character and prefabrication functional requirement; a modular serial scheme quick to assemble where all panels are of the same size for both floor. The holes follow the same concept obtaining an extreme seriality. The only element that differs from the module is the entrance, a large glazed sheltered niche ready to receive students and parents. The pure and simple volume that emerges from the ground, from which the color comes, is lightened and dematerialized by the jamb of the windows, giving a specific and distinct character becoming a horizontal landmark. A structure designed as “emergency structure” must be rationalized to the maximum to optimize costs, its construction, its management and usage in everyday life. The necessities of the cities affected by the earthquake are the base from which all the design ideas have sprung leading to a construction system whose strengths are construction, composition and distribution simplicity.



image1
image2
image3
image4
image5
image6